Of ik mee wilde naar de SketchCrawl in Gouda, vroeg Sara mij in een mail. Een Sketch-watte?? vroeg ik mij af. 
Gelukkig stuurde Saar meteen de benodigde informatie mee en ik hoefde niet lang na te denken! Ik deed natuurlijk mee!

Wat is een SketchCrawl?
SketchCrawl is een wereldwijd tekenevenement, bedacht door de Amerikaan Enrico Casarosa. Hij kreeg het idee na een kroegentocht met zijn vrienden: Waarom niet eens een dag intensief tekenen op verschillende plekken in de stad? Het beviel hem en zo ontstond SketchCrawl; het op regelmatige basis tekenen op verschillende locaties met andere tekenliefhebbers. Inmiddels gebeurt dat over de hele wereld. Enrico kiest de datum en enthousiaste tekenaars organiseren die dag een SketchCrawl.

SketchCrawl in Gouda
Loes en Monique zijn de initiatiefnemers van de SketchDrawls in Gouda. Ieder kwartaal regelen zij een bijzondere locatie. Iedereen is welkom, voorwaarde van deelname is het meenemen van een schetsblok en tekenspullen. Afgelopen zaterdag was de SketchDrawl in de Goudse Waag. Dit is de plek waar vroeger de kazen gewogen werden. Het ligt aan de markt tegenover het beroemde stadhuis van Gouda.

Stempel SketchCrawl Gouda

Ik sprak met Sara en haar zoontje Leon af op het station van Utrecht. Samen reisden we naar Gouda. In de Goudse Waag zochten we een plaatsje tussen de (nep)kazen, oude melkbussen, karntonnen, emmers, Goudse pijpjes en andere wonderlijke objecten die iets te doen hebben met Gouda en kaas.

Tekenclubjes
Nou is dit een goed moment om te vertellen dat Sara en ik allebei de benodigde tekenervaring hebben, maar nog nooit samen hadden getekend. Terwijl wij elkaar al vanaf april 1997 kennen! Dat was het jaar dat er door de studievereniging van Kunstgeschiedenis een reis naar Engeland werd georganiseerd om o.a. oude landhuizen te bekijken. Het was ook de tijd dat de ene na de andere filmproducent zich op de boeken van Jane Austen stortte. En waar werden die opgenomen? In prachtige locaties, die wij toevalligerwijze ook aandeden. Het zwijmelen was niet van de lucht en hieruit ontstond het plan bij enkele gelijksgestemden om zo nu en dan op een zondagmiddag samen te komen met lots of tea, allerlei zaligheden en een kostuumdrama. Heerlijke middagen waarbij de video regelmatig op pauze moest vanwege volle blazen.

Binnen het groepje waren er ook die van tekenen hielden. Zij vormden nog een apart tekenclubje. Het leek me super om daaraan mee te doen, maar ik durfde niet. Zo vaak tekende ik niet en bovendien dacht ik dat je er heel goed in moest zijn. Pas jaren later ontdekte ik dat tekenen vooral gaat om plezier hebben. Zo lang ik mijn tekenvaardigheden vergeleek en de lat voor mijzelf hoog legde, kwam het er nooit van. Maar toen ik dat eenmaal had overwonnen, kon ik op tekenles. Ik kwam in een hele fijne groep terecht en tekenen is een hobby geworden waar ik niks mee hoef en wat ik puur voor mijn lol doe. Uiteraard had ik mijn tekenvrienden via de mail gewezen op Sketchdrawl.

Natekenen of fantaseren?
In de Goudse Waag stortte Sara zich op een karnton, ik gaf me over aan een melkbus en Leon hupste van het ene naar het andere object totdat hij zag wat zijn moeder deed. Toen kreeg hij het eventjes heel moeilijk. Net als ik altijd deed, viel hij met een harde smak in de twee venijnige valkuilen vergelijken en perfectie. Weg was al zijn onschuld en creativiteit. Het slimme, gevoelige jongetje wist even niet meer wat hij moest doen en op dat moment stond er een tekenvriendin achter ons, die mijn mail had gelezen en zin had om mee te doen.

We besloten te pauzeren en een broodje te eten en toen biechte ik aan haar op dat ik niet zo blij werd van het natekenen van melkbussen. Plus ik wilde Leon graag laten zien dat tekenen niet gaat om perfectie, maar om plezier. Ik weet dat hij zo mooi kan tekenen, als hij op zijn gemakje is. Wat zou ik tekenen? Ik kwam er even nietbuit. ‘Zal ik je op weg helpen?’ vroeg mijn tekenvriendin. ‘Ik heb nog wel een vlek, dan teken ik die op jouw blad en op die van mij en dan wordt dat het vertrekpunt.’ Zo gezegd, zo gedaan. Leon keek geboeid toe hoe er een vreemd wezen ‘met bloed’ op mijn papier verscheen en ging zelf iets tekenen met zijn toverstiften waar hij zich goed bij voelde. De tekenvriendin maakte een mooi vrouwtje en Sara liet zich inspireren door een oud beeldhouwwerk dat ooit de gevel van de Goudse Waag. We waren allemaal tevreden.

Leon in zijn element – gebouwen tekenen met toverstiften.

Tekeningen van Sara.

Sara liet zich inspireren door een bijzonder stuk beeldhouwwerk.

Vlekkentekening

In het midden de vlek die we overtrokken op een leeg vlak en van waaruit onze tekeningen ontstonden.

Gouda is tof!
Toen we uitgetekend waren, zijn we nog door de Goudse binnenstad gelopen. Wat een toffe stad is Gouda. Uiteraard hebben we kaas gekocht. Mijn tekenvriendin en ik werden van onze sokken geblazen door twee vechtende vogels die bijna tegen ons op vlogen en ons achterlieten in een wolk van veertjes. Leon – groot fan van Angry Birds keek gefascineerd toe. We lasten een plaspauze in bij de bibliotheek, die in een oud weeshuis is gevestigd en – last but not least bezochten we een Lego-winkel, ook fascinerend.

Wat mij betreft is deze SketchCralw een begin van een mooie traditie! Wordt hopelijk vervolgd…

SketchCrawl Gouda

Alle deelnemers aan SketchCrawl Gouda werd gevraagd één tekening op een kaartje te maken en die achter te laten.

Share