Laatst vroeg iemand mij of ik haar wilde helpen met het optuigen van haar kerstboom. Een klusje waar ik graag ‘ja’ tegen zei. Het zette me aan het nadenken… Hoe zorg je eigenlijk voor een duurzame kerstboom?
Tip 1 Koop geen kerstboom
Zelf kom ik uit een traditie zonder kerstbomen. Duurzamer kan het niet.
De meest duurzame kerstboom is de boom die in het bos mag blijven staan.
Eerlijk is eerlijk, de meest duurzame kerstboom is degene die met zijn kluit diep in de grond geworteld blijft. Nou was het niet uit duurzame overwegingen dat wij geen kerstboom hadden. Mijn ouders waren er zelf ook niet mee opgegroeid en kerst had bij ons een christelijke invulling. Het verhaal van de geboorte van Jezus stond centraal. Dat kende zo zijn eigen tradities waar ik met warmte aan terugdenk. Een kerstboom was toch een meer ‘heidens’ gebruik, maar los van dat hielden mijn ouders gewoon niet van kerstbomen en als kind heb ik dat nooit gemist. Bij het ouder worden ben ik er zelf ook nooit aan begonnen. Daarmee heb ik (on)bewust duurzame keuzes gemaakt.
Tip 2 Koop een kunstboom
Tegelijkertijd begint het bij mij wel te kriebelen als ik gevraagd wordt mee te helpen een boom op te tuigen. Juist omdat ik dat zelf nooit doe, vind ik het reuze interessant om een boom te versieren. Dus gingen manlief en ik laatst op een zondagmiddag opgetogen naar het gezellige appartement van degene die ons gevraagd had. Mark haalde met haar de kunstboom uit de kelderbox. En samen pakten we de stam en alle takken eruit en zetten alles in elkaar. De boom die zij had, is al vijftien jaar oud en voldoet nog prima. Daarmee is het dus een duurzame keuze geweest. Er sneuvelt niet ieder jaar een boom voor en je kunt het steeds opnieuw gebruiken. Dus, hou je van een kerstboom in huis? Investeer dan in een goede kunstboom. Daar heb je jarenlang plezier van.
Tip 3 Koop een alternatieve boom
Mijn schoonmoeder heeft ieder jaar een schattig kerstboompje in huis staan dat is gemaakt van een frame van takken waar kerstballen en lampjes in hangen. Ze heeft de ´kerstboom´ al meer dan twintig jaar. Het leuke van deze kerstboom is dat je er weinig aan hoeft te doen. Het hele geval gaat na de kerst in zijn geheel naar de zolder. Zo is mijn schoonmoeder ieder jaar snel klaar met optuigen.
Omdat het door het optuigen van de kunstkerstboom van onze vriendin toch begon te kriebelen bij mij en ik eigenlijk best wel van kerstballen hou, besloten manlief en ik dit jaar te investeren in een alternatieve kerstboom. Dus kochten we er eentje die bestaat uit een metalen frame met draden vol led-lampjes in de vorm van een kerstboom. Daar hebben we wat leuke kerstballen in opgehangen, die ik – shame on me – nieuw kocht. Ik sus mijn geweten met de gedachte dat ze wel jaren met ons mee zullen reizen. Toch had ik achteraf gezien liever tweedehands kerstballen gekocht. Maar in mijn speurtocht naar alternatieve kerstbomen heb ik in ieder geval ontdekt dat de keuze reuze is. Dus wat dat betreft is een alternatieve kerstboom wel een serieuze optie voor een echte kerstboom of kunstboom. Mits je niet al te zeer hecht aan groene takken.
Tip 4 Maak zelf een kerstboom
Je kunt een alternatieve kerstboom kopen, maar je kunt er even goed één zelf maken. Okay, misschien denk je nu dat ik te ver ga, maar het is echt een optie. Of het nu om een klein boompje van papier gaat of om een groot houten frame met kerstballen en verlichting erin, het is best mogelijk je eigen kerstboom te maken. Ik verzamelde wat ideeën op mijn Pinterest. Het viel me daarbij op dat een kerstboom maken eigenlijk niet zo heel moeilijk is en dat een kerstboom een hele leuke, decoratieve vorm heeft. Met wat latjes of takken in verschillende afmetingen kom je al een heel eind.
Tip 5 Koop een tweedehands kerstboom
Als je besluit om een kunstkerstboom of alternatieve kerstboom te kopen, dan zou je kunnen overwegen die tweedehands aan te schaffen. Zowel via Marktplaats als via kringloopwinkels zijn er kerstbomen te koop die al een leven hebben gehad, maar nog prima wat rondes mee kunnen. In principe probeer ik altijd zo veel mogelijk van wat ik aanschaf tweedehands op de kop te tikken. Alhoewel ik ook heus wel eens in de verleiding kom om dingen nieuw aan te schaffen, zoals dit jaar met een alternatieve kerstboom en de kerstballen. Overigens kwam dat mede omdat we voor ons trouwen nogal wat cadeaubonnen hadden gekregen waardoor ik opeens in allerlei winkels kwam waar ik normaal niet vaak kom. Als ik toch iets nieuws koop, kijk ik wel of het een aankoop is waar ik van plan ben een tijd mee te doen en die ook pretenderen wat langer dan een jaartje mee te gaan. Maar dat laat onverlet dat de kringloopwinkels in december vol liggen met kerstspullen. Ik las ergens dat ze het hele jaar door in kringloopwinkels kerstspullen verzamelen en in december de winkels veranderen in halve tuincentra. Dus wat dat betreft is er tweedehands genoeg te vinden als het gaat om kerstspullen.
Kerstbomen zijn overal
Toen ik bedacht dat ik een blog wilde schrijven over duurzame en alternatieve kerstbomen, zag ik opeens overal kerstbomen. En dan niet persé echte kerstbomen, maar ornamenten in de vorm van kerstbomen. Kaarsen, beeldjes, kerstboompjes van hout of papier, kerstbomen van lichtjes. Overal zijn kerstbomen en ze zijn vaak super leuk! De keuze is reuze en een duurzame keuze maakt het alleen maar leuker.
Geef een reactie