Mrs. Degas door Arthur Japin

Afgelopen zomer luisterde in het boek Mrs. Degas Van Arthur Japin, voorgelezen door hemzelf. Ik vond het een mooi en ontroerend verhaal dat goed in elkaar zit. Voor iedereen die van historische romans of kunst houdt, kan ik dit boek echt aanbevelen.

πŸ†…πŸ…΄πŸ†πŸ…·πŸ…°πŸ…°πŸ…»
Het boek gaat over de Franse schilder Edgar Degas (1834-1917) en zijn relatie met zijn Amerikaanse nicht Estelle. Het speelt zich deels af in het Parijs aan het begin van de 20ste eeuw als Edgar een oude, blinde man is geworden en noodgedwongen moet verhuizen naar een nieuw onderkomen. Hij wordt daarbij geholpen door een mysterieuze vrouw, die door middel van brieven een eveneens onbekende man op de hoogte brengt van haar wedervaren. De vrouw is met name geΓ―nteresseerd in de jaren dat de schilder in New Orleans heeft doorgebracht en zijn relatie met zijn nicht Estelle Musson Degas. Haar motieven zijn onduidelijk en ontrafelen zich langzaam als het verhaal vordert. Dat houdt ook de spanning in het verhaal. Als lezer leer je de schilder steeds beter kennen en duik je met hem zijn levensverhaal in met als hoogtepunt zijn verblijf in het New Orleans van 1872-1873.

πŸ…ΏπŸ…»πŸ†„πŸ†‚πŸ…ΏπŸ†„πŸ…½πŸ†ƒπŸ…΄πŸ…½
Wat ik sterk vond aan dit boek is de manier waarop het verhaal in elkaar geweven is. Japin is een uitstekende verteller en heeft een gracieuze stijl van schrijven. Het is een verfijnd boek met een heel intiem verhaal over liefde, verantwoordelijkheid en familie. Daarnaast vond ik het heel interessant om meer over Edgar Degas te ontdekken. Zo was ik mij er niet van bewust dat hij zulke nauwe banden met Amerika had. Hij is de enige impressionist die daadwerkelijk in Amerika is geweest en daar ook heeft gewerkt. In het boek wordt de totstandkoming van een portret van Estelle, een uitzicht vanuit het huis op de binnenplaats en het kantoor kantoor van zijn ook uitgebreid beschreven. Als kunsthistoricus kan ik daar natuurlijk alleen maar van smullen.

πŸ…°πŸ…°πŸ…½πŸ†πŸ…°πŸ…³πŸ…΄πŸ†
Ik zou er nog veel meer over dit boek kunnen vertellen, maar daar is geen ruimte voor. Ik raad vooral aan het zelf te lezen. Het is de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *